Cruquius 1

Strijd tegen het water

We genieten enorm van de Nederlandse wateren als het gaat om watersport en plezier rondom het water, maar datzelfde Nederlandse water is ook een bron van constante zorg door de eeuwen heen; het is pompen of verzuipen…

Een mooi stukje Hollands glorie op het gebied van waterbeheersing is te vinden in de Haarlemmermeerpolder in het plaatsje Cruquius. Hier staat 1 van de 3 gemalen die het Haarlemmermeer hebben drooggemalen en dit gemaal is nu een museum. Het Haarlemmermeer stond bekend om zijn onstuimigheid bij storm en werd wel aangeduid als de ´Waterwolf`, een bedreiging voor de veiligheid van Amsterdam, Haarlem en Leiden.

Hier in Cruquius is de grootste stoommachine ter wereld te vinden, een prestigeproject van Koning Willem I uit het midden van de 19e eeuw. Niet alleen is dit een prachtig staaltje industriele revolutie, maar ook het gebouw in neo-gotische stijl is een architectonisch hoogstandje.

Het gemaal is niet meer in gebruik maar is nog wel werkend, en het museum demonstreert de machine elke dag. Dit alles geheel corona-proof.

Een uitstapje dat de moeite waard is, ook heel leuk voor kinderen. Kijk op: Haarlemmermeermuseum Cruquius

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *